Search
17 decembrie 2024 ..:: Muzeul de Istorie » Trasee » Sala epoca pietrei si bronzului ::.. Register  Login
 Links Minimize


    
 RNMR Minimize

Rețeaua Națională a Muzeelor din România

    
 Sala epoca pietrei si bronzului - Ilustrație Minimize


    
 Sala epoca pietrei și bronzului Minimize

       Tot din piatră sunt confecţionate şi primele artefacte prezentate în următoarea sală. Microlitele datate în epipaleolitic sunt expuse alături de resturi osteologice de mamut, animal preistoric ce putea fi întâlnit pe aceste meleaguri în perioada respectivă.

       Cronologic, urmează topoarele şlefuite şi perforate din neolitic expuse alături de săpăligi şi percutoare din corn şi os. Ceramica neolitică este ilustrată de vase întregi sau fragmentare aparţinând culturilor Decea Mureşului, Petreşti şi Turdaş. Dacă adăugăm greutăţile de la un război de ţesut vertical, avem astfel sumar ilustrată imaginea ocupaţiilor de la acea vreme. Plastica zoomorfă (un cap de cervideu) reliefează credinţele religioase, după cum sceptrul datat în aceeaşi perioadă este considerat un atribut al puterii, deci un însemn ierarhic superior. Nu putem omite şiragurile de mărgele din scoică, apanaj tipic al cochetăriei feminine.

       Tranziţia la epoca bronzului este ilustrată de ceramică de tip Coţofeni alături de unelte şi arme din cupru. Din aceeaşi perioadă datează inventarul unui mormânt tumular din Cheile Aiudului. Specialişti ai muzeului din Aiud au cercetat astfel de morminte încă de la sfârşitul secolului XIX.

       Uneltele şi armele din epoca bronzului sunt expuse alături de o valvă de tipar, fapt ce oferă vizitatorului posibilitatea de a reconstitui mental procesul obţinerii pieselor de metal prin procedeul de turnare.

       Cele mai reprezentative exponate din această sală sunt cele aparţinătoare depozitelor de bronzuri de la Şpălnaca I şi II şi de la Aiud. Descoperit în anul 1971, depozitul numără peste 500 de piese întregi şi fragmentare şi aproximativ 700 kg de turte de bronz, lingouri şi bulgări de plumb şi cositor. O valoare artistică deosebită prezintă centurile bogat decorate aflate în componenţa depozitului.


    
 Links Minimize


    
 AFCN Minimize

Administrația Fondului Cultural Național

    
Copyright 2009 by Muzeul Aiud   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2024 by DotNetNuke Corporation