Search
17 ianuarie 2022 ..:: Muzeul de Stiintele Naturii » Proiecte educationale ::.. Register  Login
 Links Minimize


    
 RNMR Minimize

Rețeaua Națională a Muzeelor din România

    
 ÎNTREBĂRI - LUNA IANUARIE 2022 Minimize

1.  Cum se numește primul document care descrie componența muzeelor din Aiud și unde se păstrează acest valoros document?

2.  Una din piesele muzeale prezentată ca ”Exponatul săptămânii” în luna ianuarie a anului trecut este malachitul. Textul care descrie acest mineral din colecția muzeului vorbește despre diferite întrebuințări pe care malachitul le-a avut de-a lungul istoriei. Pentru ce era folosit malachitul în Evul Mediu?

3.   Enumerați patru specii de pești care fac parte din colecția de animale vertebrate a muzeului și care sunt expuse în sala a II-a!

4.   O specie interesantă de iepure, adaptată la condițiile din zonele montane și cele cu climă rece, a fost prezentată ca  ”EXPONAT AL SĂPTĂMÂNII” în luna decembrie, 2020. Despre ce specie este vorba și cum s-a adaptat la condițiile climatice din zonele în care trăiește?

5. Una din colecțiile muzeului nostru, așa cum ați precizat chiar voi, în răspunsul întrebării a 2-a din luna noiembrie, este colecția de minerale și roci. Criteriile care sunt utilizate în clasificarea și identificarea mineralelor sunt geneza (modul de formare), compoziția chimică și structura atomică internă. Dacă nu sunt utilizate (corect), pot apărea erori, mai ales în rândul amatorilor,  în identificarea diferitelor tipuri de minerale. Este și cazul unui mineral, descris pe pagina de Facebook a muzeului, ca ”EXPONAT AL LUNII” octombrie a anului trecut. Despre ce mineral este vorba? Cu ce a fost confundat, atunci când a fost descris pentru prima dată? De unde provine eșantionul din colecția muzeului nostru?


    
 ÎNTREBĂRI - LUNA DECEMBRIE 2021 Minimize

1. Muzeul de Științele Naturii din Aiud este situat în centrul orașului, în clădirea Colegiului Béthlen Gábor, pe strada cu același nume. În ce an a fost finalizată aripa (latura) de clădire în care funcționează muzeul?

2.  Un amfibian adaptat complet unui mod de viaţă cavernicol (de peşteră) a fost prezentat ”EXPONAT AL SĂPTĂMÂNII” în luna decembrie a anului trecut. Are corpul acoperit de piele nepigmentată (alb-gălbuie), ochii rudimentari, complet acoperiți de pielea capului. Despre ce specie este vorba și care sunt funcțiile/simțurile, bine dezvoltate, care îl ajută să se orienteze în mediul în care trăiește?

3.  Un comportament mai puțin întâlnit în lumea peștilor este acela de construire a unui cuib și îngrijire a ouălor (icrelor). Un reprezentant al peștilor cu astfel de ”abilității”, este expus în sala a II-a a muzeului, alături de cuibul său și a fost prezentat pe pagina de Facebook a muzeului, în cadrul Proiectului ”EXPONATUL SĂPTĂMÂNII”. Despre ce specie este vorba și când renunță masculul să le mai poarte de grijă puilor?

4. Câte săli ale muzeului sunt destinate expunerii animalelor din fauna actuală a globului? Care sunt acestea?

5.   O colecție deosebit de valoroasă a Muzeului de Științele Naturii Aiud este colecția Fenichel Samuel, prezentată și pe pagina de Facebook a muzeului. Este expusă în sala a II-a și cuprinde un număr de 67 insecte, colectate din Noua Guinee de exploratorul aiudean, acum mai bine de 100 ani. Pe lângă numărul impresionant de ”obiecte naturale”, ce alte obiecte a reușit să colecționeze Fenichel Samuel în cele 14 luni de expediție în Noua Guinee?   


    
 ÎNTREBĂRI - LUNA NOIEMBRIE 2021 Minimize

 1.    Muzeul de Științele Naturii din Aiud este unul din cele mai vechi muzee cu acest specific, din țara noastră. Care este data oficială a înființării muzeului și cum se numea acesta, la acea dată?

 

2.    Piesele din patrimoniul Muzeului de Științele Naturii Aiud, provenind din diverse domenii ale naturii, sunt repartizate pe baza unor criterii științifice, în colecții muzeale variate. Care sunt principalele colecții pe care le deține muzeul aiudean?

 

3.    Știați că o parte din piesele expuse în cele trei săli ale muzeului sunt însoțite de CODURI QR, care, scanate de vizitatori, oferă informații legate de piesele respective? Aceste piese și informațiile care le descriu, se regăsesc și pe pagina de Facebook a muzeului, în cadrul proiectelor ”EXPONATUL LUNII”, și respectiv, ”EXPONATUL SĂPTĂMÂNII”. Un exponat prezentat ca ”Exponat al săptămânii pe pagina noastră de Facebook, este o specie de ciocănitoare. Identificați specia și căutați în textul în care este descrisă, la ce vârstă puii ies din cuibul construit de părinți?

 

4.    Un exemplar din colecția de fluturi a muzeului este prezentat pe pagina de Facebook  EXPONATUL LUNII martie 2020. Identificați specia și precizați care este modalitatea prin care acest fluture se apără de eventualii prădători!

 

 5.    Un exemplar impresionant din colecția de fosile a muzeului, expus în sala I, provine de la o specie de palmieri și a fost găsit pe teritoriul țării noastre, având o vechime de 65 - 70 milioane de ani! Care este denumirea științifică (în limba latină) a speciei de palmier de la care provine fosila și unde a fost descoperită?

 


    
 “Ce ȘTIU / Ce NU ȘTIU despre Muzeul de Științele Naturii Aiud” Minimize

Având în vedere că în această perioadă desfășurarea proiectelor educative pentru elevi este dificil de realizat, cu participarea fizică a acestora, vă propunem un proiect în format online, în cadrul căruia, elevii au posibilitatea de a-și verifica și totodată de a-și îmbogăți cunoștințele referitoare la Muzeul de Științele Naturii din Aiud.

 

 

Proiectul intitulat Ce ȘTIU / Ce NU ȘTIU despre Muzeul de Științele Naturii Aiud”, se va derula în perioada noiembrie 2021 – aprilie 2022 şi se va desfăşura astfel:

·         Pe site-ul muzeelor http://muzeu-aiud.cimec.ro vom posta în fiecare lună (noiembrie – aprilie), până în data de 7 a fiecărei luni, un set de 5 întrebări referitoare la piesele muzeale, istoricul muzeului.

·         Pe adresa de e-mail a muzeului fiecare grup de elevi participant va trimite în fiecare lună (noiembrie-aprilie), răspunsurile la întrebări, până în data de 25 a fiecărei luni. Fiecare grup participant va cuprinde un număr de maxim 5 elevi

Adresa e-mail: muzeustiinte@aiud.ro

·         Pe pagina de facebook a muzeului vom afişa în fiecare lună răspunsurile la întrebările din luna anterioară https://www.facebook.com/muzeustiinte.aiud

·         In cazul în care, la finalul proiectului, grupurile participante sunt la egalitate, în luna mai vom adresa întrebări de departajare.

·         Rezultatele finale şi premierea câştigătorilor concursului vor fi anunţate în cadrul evenimentului “Noaptea Muzeelor”  -  2022

 

 

Informaţii utile pentru a răspunde întrebărilor puteţi găsi consultând:

 

 

Site-ul muzeelor: http://muzeu-aiud.cimec.ro

Pagina de facebook a muzeului https://www.facebook.com/muzeustiinte.aiud

Pagina web www.aiudonline.ro  - obiective turistice


    
 “Ce ȘTIU / Ce NU ȘTIU despre Muzeul de Științele Naturii Aiud” Minimize

Add Content...


    
 Links Minimize


    
 AFCN Minimize

Administrația Fondului Cultural Național

    
Copyright 2009 by Muzeul Aiud   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2022 by DotNetNuke Corporation